Települési hírek

Legfrissebb híreinket itt találják.

 

Ismét Sváb Fesztivál Szederkényben

A Szederkényi Német Önkormányzat a nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezi az immár hagyományosnak mondható nyári Sváb Fesztivált.
 
A korábbi évekhez képest az időpont kissé módosult, a szokásos nyár végi időpont helyett most nyár elején, július 2-án lesz a rendezvény.
 
Ennek legfőbb oka, hogy a szervezők ragaszkodnak a jól bevált, fantasztikus hangulatot garantáló profi osztrák népzenei együttes, a Junge Paldauer zenéjéhez. Ők viszont – népszerűségük okán – csak ezt az egy nyári időpontot tudták elvállalni, holott már a tavalyi rendezvény után elkezdődött az egyeztetés. (Tanulva ebből már a 2017-es időpontot is lefoglalták a szervezők, így akkor visszatérhetünk a nyár végi dátumhoz, 2017-ben augusztus 26-án lesz hasonló rendezvény)
 
A program tehát július 2-án 17.00 órakor kezdődik, mintegy 3 órás kulturális műsorral, melyben fellép a helyi, Arany Rozmaring díjas Intermelody kórus, a szederkényi óvodások, a Paksi Német néptáncegyüttes, és lesz Branauer Stimmungsparade is, színes műsorral és számos fellépővel.
 
20.00 órától a Diamant Kapelle „melegíti be” a nézőket, 21.00 órakor pedig színpadra lép a Junge Paldauer, fergeteges hangulatot garantálva a sátorban.
 
A délutáni program ingyenes, az esti programokra a helyszínen lehet jegyet váltani, melynek ára 2000 Ft. 14 év alatt a belépés ingyenes.
 
Asztalfoglalás a 30/9279317 számon lehetséges, vagy a facebook/Szederkényi Német Önkormányzat oldalon üzenetben.
 
Mindenkit szeretettel vár a szervező Szederkényi Német Önkormányzat!

Óvodai beiratás

Felhívás az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS
 
az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére
 
 
Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.
 
A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében tilos a növényzet, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett, vagy kerti hulladék szabadtéri égetése, kivéve, ha azt külön jogszabály – pl. növény egészségügyi okból hatósági engedély beszerzése mellett – megengedi. Avar és kerti hulladék égetését csak az adott település önkormányzata engedélyezheti rendeletében, de égetni ebben az esetben is csak a rendeletben meghatározott helyen, napokon és módon szabad. Külterületi ingatlanok esetében, amennyiben az égetést jogszabály megengedi, előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (irányított égetés). Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.
 
A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet tartalmazza. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. A felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat.
 
A szabadtéri tűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás elősegíti a tűz kialakulását, továbbterjedését. Erdőtűz-veszélyes időszakban országos szinten a vidékfejlesztési miniszter, területi szinten az erdészeti hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelhet el, mely esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.
 
A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.
 
Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (http://www.katasztrofavedelem.hu, http://.....katasztrofavedelem.hu ), vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu). Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kisfilmjei az alábbi linkeken tekinthetőek meg:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=39
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32
 

Zöldhulladék gyűjtés

Szederkény Község területén 2016. április 8-án (pénteken) zöldhulladék gyűjtés lesz.

Kihelyezhető:
  • fű, levelek, kerti növények
  • nyesedékek, ágak (max. 5 cm átmérőjű, kb. 1 méter hosszú)
Kérjük, hogy a kerti zöldhulladékot lezárt zsákokban, a nagyobb hulladékot, ágakat pedig kévébe kötegelve legkésőbb reggel 6 óráig szíveskedjenek kihelyezni az ingatlanok elé.

Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Baranya Megyei Kormányhivatal Mohácsi Járási Hivatala ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el 2016. április 9-től április 30-ig Szederkény közigazgatási területén.
Ebben az időszakban az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani, illetve csak pórázon szabad közterületre vinni. Ezen felül a község egész területén tilos bármilyen fajú állat legeltetése.